top of page

Xavier Pastrana, director

DSC00993.jpg

Tot  i haver completat la carrera de guitarra, Xavier Pastrana va trobar la seva passió en la direcció i la composició. Com a director té experiencia en diversos camps (orquestral, coral, cobla, infantil…) on sempre ha estat reconegut per la seva sensibilitat musical i l’elegància del seu gest. Ha estat al capdavant de diverses formacions, però és amb l’Ensemble O Vos Omnes amb qui ha aconseguit un reconeixement com a director d’un dels millors cors del país.

En la seva etapa de formació va estudiar composició i orquestració amb Manel Oltra, eminent compositor català valorat especialment per la seva obra coral. Fruit d’aquest estudi, Xavier Pastrana demostra un gran domini de la textura coral i una sorprenent capacitat en les seves interpretacions de posar en relleu els elements formals i les tensions i distensions musicals, mantenint sempre una gran atenció en l’equilibri ideal i la independència de les veus en cada passatge.

Per tal de completar els seus estudis, Xavier Pastrana va passar una curta temporada a la Universität für Musik und darstellende Kunst de Viena, on estudià direcció orquestral amb U. Lajovich i S. Pironkoff, tot i que sempre ha confessat una especial predilecció com a mestre pel director Salvador Mas.

El primer contacte amb la música antiga li ve de la mà del Pierre Caó, director luxemburguès amb qui estudia a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Fou a partir de l’estudi amb aquest director que Xavier Pastrana inicia una relació idíl·lica amb la música anterior al segle XIX i que combina amb la seva faceta de compositor i, per tant, el manté en contacte també amb la música del segle XXI.

bottom of page